Opublikowany przez: LwiaMatka 2019-10-02 19:56:17
Autor zdjęcia/źródło: Sarah Gualtieri / Unsplash
Jesień wystawia naszą odpornośc na dużą próbę. Dbając o zdrową i różnorodną dietę, zapewniamy naszej odporności mocne fundamenty. Wówczas nie straszna nam słota czy pierwsze chłody - z właściwie zbudowaną odpornością przetrwamy nawet bezpośrednie narażenie na infekcje w komunikacji miejskiej czy marketach.
Silną odporność na infekcje należy budować przez cały rok. Na jej jakość ma wpływ nasz styl życia - poziom stresu, dieta, ruch. Zwracając uwagę na jakość tego, co jemy oraz na regularność posiłków, dostarczamy organizmowi najlepszą artlerię obronną na chłodne i przejściowe miesiące w roku. Do tego optymalizacja czasu w pracy i na świeżym powietrzu, aktywność fizyczna (choćby same spacery, za to regularnie) oraz minimalizacja stresorów oraz skuteczne ich odreagowywanie (czyli robienie rzeczy, które nas relaksują, "ładują baterie") to klucz do mocnej i niezachwianej niczym odporności.
Co jednak, gdy ogólne zmęczenie i pierwsze objawy przyziębienia dają o sobie znać? Najleży działać szybko!
Jesienny napój odpornościowy to doskonały koktajl najlepszych składników wspierających odporność. Bazuje na przyprawach znanych od starożytności ze swoich leczniczych właściwości. Może go spożywać każdy, również dzieci. Jak przyżądzić jesienny napój odpornościowy?
Napój na odporność: składniki
Napój na odporność: przepis
Do garnka wlewamy szklankę mleka migdałowego i podgrzewamy na małym ogniu. W między czasie dodajemy po łyżeczce kurkumy i startego imbiru. Następnie po pół łyżeczki startych cynamonu i kardamonu. Do smaku i względem upodobań dodać możemy kilka goździków, szczyptę soli i pieprzu i pół łyżeczki klarowanego masła lub oleju kokosowego. Po lekkim ostudzeniu napoju możemy dodać ulubiony miód do smaku i pić jeszcze letni. Pysznie i zdrowo!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.